5 Eylül 2012 Çarşamba

Önbüro departmanında kullanılan program ve formlar

 Günümüzde önbüro departmanı teknoloji ile birlikte çok gelişti. Eskiden herşey manuel olarak elle yapılmaktaydı fakat şimdi bilgisayar ile birlikte otel işletmeleride bu konuda devrim atladı formlar azaldı bilgisayar işlemleri ve bunların yönetimini sağlayan programlar arttı.

Önbüro departmanında kullanılan program ve formlar

 Otel işletmelerinde servisin,kat hizmetlerinin, önbüronun bir bütün olarak hesaplarını tutmasını sağlayan birçok program oluştu. Bunların başlıcaları fidelio otel yönetim sistemi, elektra otel yönetim sistemi, odeon otel yönetim sistemi, link yönetim sistem gibi bir çok sistem ortaya çıktı. Bu programlarla birklikte tüm departmanlar sorunsuz koordineli bir biçimde çalışabilmektedirler. Bu programlar otomatik olarak misafir hesaplarına ödemelerini işleyip onlara faturalandırır. Günümüzdeki otellerin çoğu anahtar sisteminde kartlı sisteme geçmiştir bu nedenle resepsiyonda bir tane anahtar kart basma makinesi bulunmaktadır. Konaklama belgesi register kartı misafirlerin nüfus cüzdanı bilgilerinin bulunduğu ve bunun misafir tarafından imzalandığı karttır. Her gece 00:00 ile 01.00 arasında polis raporu gönderilmektedir bu polis raporu hergün gönderilir ve dosyalanarak arşivlenir. Misafir döviz bozdurma exchange formu misafire döviz bozarken kullanılan formdur. Şikayet ve memnuniyet formu genelde odalarda bulunmaktadır misafirler yaşadıkları olumlu durumları ve olumsuzulukları yönetime bildirmek amacıyla yazarlar. Maintanance form yani arıza formu otelin herhangi bir yerinde arıza veya odalarda bir sorun varsa hemen bir form açılır ve bu teknik servis departmanına bildirilir. V.I.P yani özel müşteri formu bu eğer o gün otele gelecek ünlü ya da özel müşteri varsa departmanlara bildirilmek üzere yazılmıi vip formudur.
fidelio, opera, elektra, link

 Bunun dışında fotokopi makinesi, fax makinesi, ve diğer döviz formları. Bunlar önbüro departmanında kullanlan gerekli malzemelerdir. Bir önbüro personeli ya da resepsinist bunların nasıl kullanışması gerektiğini çok iyi bilmektedirler.

0 yorum:

Yorum Gönder